Institute of Geography and Sustainability of the University of Lausanne
Research projects
Water management in mountain tourist resorts
Emmanuel Reynard's PhD thesis (2000) studied water management in two mountain tourist resorts: Nendaz and Crans-Montana (Valais). Based on a systemic study of the resource, the different uses and management structures, the author concludes that the management in the two studied areas is poorly integrated. He proposes to create supra-communal management institutions aimed at launching a real integrated management of water resources. Since 2010, the issue is reworked in the project MontanAqua.
Documents
Reynard 2000 - Thèse Texte complet de la thèse de doctorat Download (PDF file; 3.97 MB) |
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Reynard 2000 Article sur la gestion institutionnelle de l'eau dans les deux stations étudiées. Download (PDF file; 420.87 kB) |
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Reynard 2001 Article sur la gestion de l'eau à Crans-Montana-Aminona. Download (PDF file; 1.15 MB) |
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Résumé Résumé de la thèse. Download (PDF file; 91.82 kB) |
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Abstract Résumé anglais de la thèse Download (PDF file; 75.96 kB) |
Project location
Publications
Reynard, E. (2001). Aménagement du territoire et gestion de l'eau dans les stations touristiques alpines. Le cas de Crans-Montana-Aminona (Valais, Suisse). Rev. Geogr. Alpine, 89/3: 7-19. | Info | |
Reynard, E. (2000). Gestion patrimoniale et intégrée des ressources en eau dans les stations touristiques de montagne. Les cas de Crans-Montana-Aminona et Nendaz (Valais). PhD thesis, Université de Lausanne, Faculté des géosciences et de l'environnement. | Info | |
Reynard, E. (2000). Planification territoriale et gestion de l'eau dans les stations touristiques alpines. Le cas de Crans-Montana-Aminona (Valais, Suisse).. In Actes du Colloque "L'eau, l'aménagement du territoire et le développement durable". : Paris, Académie de l'Eau. 199-208 | Info | |
Reynard, E. (2000). Cadre institutionnel et gestion des ressources en eau dans les Alpes: deux études de cas dans des stations touristiques valaisannes. Rev. Suisse Sc. Pol, 6/1: 53-85. | Info |